06-14314076 info@redspresso.nl
Selecteer een pagina

Espresso

Wat maakt een goede espresso? Daar komt best wel het één en ander bij kijken!

Espresso

Espresso is geweldig. Veelzijdig ook. Op basis van espresso kunt u van alles maken: macchiato, capuccino, americano, latte, lungo. Voor de variatie, of gewoon omdat smaken verschillen.

Één van de randvoorwaarden is natuurlijk de machine.

Voor de één een hobby op zich, voor de ander slechts een manier om de lekkerste espresso te maken. Wat uw relatie met uw machine ook is, zonder machine geen espresso.

Zorgen dat uw machine in top conditie blijft is één van de dingen die ik voor u doe. Zowel het plegen van (groot) onderhoud, als deze repareren, mocht uw machine u onverhoopt in de steek laten.

Het maken van de lekkerste espresso bestaat echter uit meer zaken dan alleen de machine.

In Italië vatten ze dit samen in het volgende rijtje:

Miscela (de melange)

• Macinadosatore (de molen)

• Macchina Espresso (de espresso machine)

• Mano dell’operatore (de hand van de meester)

• Manutenzione (onderhoud)

 

La Miscela – De Melange

De lekkerste espresso begint met verse bonen. Hoewel espresso een zetwijze is en geen bonen soort, zijn niet alle bonen geschikt. Melanges voor espresso bestaan meestal uit 100% uit Arabica bonen. Soms met een klein percentage Robusta bonen. Melanges van uitsluitend Robusta bonen zijn uitstekend geschikt voor filterkoffie, maar ongeschikt voor espresso. Behalve van de juiste soort, moeten bonen vers zijn. Zonder verse bonen krijgt u nooit een optimale extractie van de koffie. Juist om de reden dat bonen zo vers mogelijk moeten zijn, verkoop ik deze niet zelf!

Il Macinadosatore – De Molen

Een goede molen is een tweede vereiste om te bereiken wat we willen.

De gewone huis/tuin en keuken koffiemolen is uitstekend geschikt voor filterkoffie.

Espresso stelt echter hele andere eisen. Niet alleen de fijnheid is van belang, maar ook de consistentie. Alle gemalen koffie deeltjes moeten ongeveer even groot zijn voor een regelmatige doorloop van het water. De in de horeca gebruikte molens zijn superieur. Niet iedereen heeft hier echter plaats voor. Gelukkig is er ook een aantal zeer kompakte alternatieven.

Macchina Espresso (De Espresso Machine)

De keuze in machines is enorm.  Uiteindelijk bestaan er slechts drie typen. Het eenvoudigste type machine heeft één boiler, waarmee water wordt opgewarmd voor zowel het zetten van de espresso, als voor het stomen. Een tweede type is de zogenaamde HX (heat exchanger) machine.

Hierbij wordt het zet water voor de koffie opgewarmd, doordat het door de stoomboiler wordt geleid. Grote voordeel hiervan is, dat er tegelijkertijd espresso gezet kan worden, en gestoomd. Hetzelfde principe wordt gebruikt in horeca machines. Tot slot is er nog de machine met dubbele boiler. Éen boiler voor het zet water en één boiler voor het stomen.

 

Mano dell’operatore (De hand van de meester)

Het maakt niet uit of u slechts een eenvoudige, of de duurste machine bezit. U bent zelf degene die zorgt voor de lekkerste espresso. Een optimale afstemming tussen melange, maalgraad van de molen, dosering van de gemalen koffie, hoeveelheid en temperatuur van het water vormen de basis voor de lekkerste espresso. Als u al deze variabelen onder de knie hebt, staat niets u meer in de weg en mag u zichzelf een volleerd barista noemen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de wereld van de espresso nieuw voor u is.

Manutenzione (Onderhoud)

Regelmatig onderhoud komt niet alleen de levensduur van de machine ten goede, maar ook de smaak van de koffie!  Het belang van ontkalken is bij iedereen bekend. Nog makkelijker is het om dit vóór te zijn. Afhankelijk  van het type machine is het gebruiken van gefilterd water, of het gebruik van een kalkfilter een effectieve manier. Minder bekend is dat machines verstopt kunnen raken door koffie(vetten). Regelmatig schoonhouden voorkomt dit. Het meeste onderhoud is eenvoudig zelf te doen. Groot onderhoud is echter afhankelijk van het type machine en het gebruik eens in de 1 tot 3 jaar ook nodig.

Op bijna al deze gebieden kan ik u van dienst zijn.

Graag ga ik samen met u op weg naar de lekkerste espresso.

Meer weten?

Neem direct contact op.

Bel 06-14314076

Of laat een bericht achter via onderstaande contact knop